Pages Navigation Menu

Elisabeths blogg

Jag har Covid-19

Jag har Covid-19

Det är dags att städa förrådet och jag sitter och sorterar pysselsaker när kroppen börjar kännas tung och senare på kvällen är jag frusen, trött och har ont i halsen. Nästa morgon är det tydliga förkylningssymtom; trötthet, näsan rinner och halsen värker. Förhoppningen är att det bara är en vanlig förkylning. Hoppas på bara vanlig förkylning. Hoppas, hoppas.

Gör enkel, mjuk yoga på morgonen för att behålla lugnet och för att på så sätt stärka immunförsvaret.

 

Efter fem dagar med samma symptom så ökar tröttheten, det börjar svida i lungorna och all smak och lukt försvinner. Andningen blir tung från och till under dagen så nu är det svårt att hålla tankarna borta; ”Är det Covid-19?” ”Hur farligt är viruset när jag inte är riskgrupp?”.

Nu känns det viktigt är att stärka lungorna och göra allt som går för att hålla viruset borta från att gå ner i luftrören och vidare ner i lungorna. Jag lägger mig på rygg och börjar andas, långa djupa andetag och efteråt känns det bättre med andning och svedan i lungorna har minskat. Dagen efter kommer känslan i lungorna tillbaka så det blir andningsträning igen och igen. Fortsätter nästa dag och nästa. Det känns bättre och bättre för varje dag och efter 3-4 dagar så är den obehagliga känslan i lungorna helt borta även om lukt och smak fortfarande är helt utslaget. Jag fortsätter att andningsträna 10 minuter, en till två gånger om dagen, då det är svårt att veta om tröttheten kommer av att kroppen kämpar mot ett virus eller för att syreupptaget i lungorna är påverkat.

 

Läser på Folkhälsomyndighetens hemsida att vanliga symtom på Covid-19 är att smak och lukt försvinner helt. Så jag fortsätter att andas, yoga och meditera för att hålla mental och fysisk styrfart när jag inser att det förmodligen är Covid-19 som jag har.För att veta säkert måste det till ett test och eftersom jag varken är i riskgrupp eller jobbar i vården så är test inget alternativ. Vi isolerar hela familjen där jag lever i en bubbla helt utan smak och lukt. Ett par gånger glömmer jag grytor på spisen som bränns när jag gör annat i köket, för helt utan lukt är det lätt att glömma att det är nåt på spisen som blivit varmt. Varje morgon startas med yoga och andning. Ett par dagar orkar jag inte göra yogan så då blir det bara andningsträning.

 

Det blir totalt 11 dagar helt utan lukt och smak som kommer tillbaka sakta. Det blev inte smak och lukt 100% från ena dagen till den andra, så som när den försvann, utan det tar några dagar för att få tillbaka full smakpalett.

 

Efter tre veckor är jag nu helt återställd förutom lite trötthet som kommer och går.

Nu hoppas jag att jag har antikroppar och är wonderwoman när det gäller coronavirus i Covid-19 form.
Jag hoppas att jag och min familj klarade det, att vi alla har antikroppar så att vi kan besöka min mamma. Men mammabesöket får vänta tills vi vet säkert för jag kan inte vara säker på att jag haft Covid-19 utan att testas, men det är helt klart troligt.

 

Det går att få igen, kanske du tänker nu. Ja, det gör jag också så jag fortsätter att hålla social distans, andas och yoga.

Ta hand om dig!

 

 

Andningsträning:
Studier visar att andningsträning både stärker och renar lungorna så vare sig du är helt frisk, har eller har haft Covid-19; andas!

Låt magen slappna av så att den kan expandera när du andas in och andas in så mycket så att brösten häver sig. Ta en kort paus och låt sedan kroppen andas ut i sitt eget tempo. Hjälp till att andas ut allt så att du får en bra, tom start in i nästa andetag. Att ligga och andas kan vara lättare än att sitta, för då alla rygg och magmuskler som hjälper till i andetaget kan slappna av liggandes.

Andningsträna varje dag, minst 10 min. Andas en stund ensam, med partnern eller med hela familjen och låt barnen blåsa upp sina magballonger inifrån.

Att det blir lugnare i sinnet är en bonus.

Yoga:
Stärker immunförsvaret, lungor och hjärta. Håller igång cirkulationen i kroppen och stretchar all andningsmuskulatur så att djupandningen blir lättare.

 

 

 

 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *