Pages Navigation Menu

Elisabeths blogg

Medititation? Gu´va´tråkigt!

Medititation? Gu´va´tråkigt!

Att plocka bort meditationen för att den är tråkig, pinsam, långsam och bara såååå jobbig är att ta bort det kraftfullaste verktyget som finns för att hjälpa oss in i kroppen och det är bara när vi är i kroppen som läkning kan ske.

 

Och vad är det som lockar oss bort från kroppen? Tankarna!
Vad är det som orsakar stress? Destruktiva tankar!
Hur dresseras tankarna? Genom meditation!

 

Yoga förbereder oss för meditation genom att starta upp och få igång energiflöden även på platser som varit slumrande. Efter en stunds yogaövningar har kroppen det lättare att slappna av och då är det också lättare att meditera. Yoga hjälper oss att släppa cellminnen, meditationen hjälper oss att släppa destruktiva programmeringar i det undermedvetna. Så de hänger ihop, yoga och meditation. På ett jättefint sätt kompletterar de varandra så att 1+1=1000.

 

När vi mediterar har vi möjlighet att notera var vi lägger vår uppmärksamhet och energi. Är det på vad andra tycker och tänker? Hur du kan ge dig själv sund självkärlek? Eller handlar tankarna om det som varit? På det som komma skall? Eller tacksamheten och glädjen i nuet?

 

Meditation är att bli medveten om hur du tänker och hur det påverkar dig. Att notera om tanken du tänker ger dig energi eller om den tar energi från dig. Hmmm…..

 

För mig var det otroligt sorgligt att upptäcka att jag själv skapat många av alla jobbiga situationer i livet. T ex tanken att ”andra kräver så förbannat mycket hela tiden” visade sig vara att jag ständigt tog på mig för mycket. Jag sa ja när jag ville säga nej. Min självuppskattning var grundad på att vara till lags så jag blev ledsen och besviken när jag inte fick den uppmärksamhet och de erkännanden som jag borde få när jag alltid var så himla duktig och gjorde allt som jag ”borde”.

 

Många gånger handlar det om hur vi väljer att ta saker och ting mer än hur vi faktiskt har det.

 

Vi vet att stress börjar i hjärnan, att det är hjärnan som reagerar på ett hot, verkligt eller tänkt, och som skickar en signal till binjurarna som drar igång överlevnadsinstinkten och så är stressprocessen ett faktum.

 

Vi kommer inte förbi sinnet och hjärnan om vi vill gå till orsaken och inte bara jobba med symtomen. Vi kan läka det fysiska så mycket vi orkar men de destruktiva präglingar, mönster och programmeringar som triggar oss att överprestera igen och igen ligger och ruvar i det undermedvetna och då spelar det ingen roll hur frisk du gör dig med yoga eller hur mycket energi du fyller på.

 

Vad ska du med en massa energi till när du fortfarande inte lärt dig att vara rädd om dig och aktsam om dig själv och din kropp?

 

Utan att dressera sinnet så är det en tidsfråga hur länge du orkar fortsätta överprestera – igen.

 

Det är kortsiktigt att bara träna det fysiska om vi nu vet att det är i våra tankar och hjärnan som hela stressreaktionen kickar igång.

 

När du börjar meditera kan det hända att du förändrar ditt sätt att se på dig själv så banka inte på dig själv av gammal vana. Ge dig själv uppskattning och respekt för det du åstadkommit hittills, sen kan du ta itu med det du vill förändra, i en takt och i ett tempo som passar dig.

 

Vi måste träna sinnet!

Låt dig inte styras av dina tankar. Låt inte svansen vifta på hunden.

 

Låt bli att tänka någonting alls i tre minuter.

Lyckas du är det du som bestämmer.

 

Dags att prova något nytt. Dags att prova självkärlek och självuppskattning.

Vem vet? Du kanske gillar det!

 

 

11 Comments

 1. Härligt skrivet! Yes YES på det! Jag mediterar en timme varje dag, har tänk göra så under 100 dagar och idag var det dag 78! Det är otroligt vad tankarna snurrar runt och hur ansträngande det är vissa dagar att tysta dom. Att fokusera på andningen hjälper, men snart är jag tillbaka uppe i huvudet, då är det bara att dra tillbaka fokuset igen… Men det är så viktigt och skönt att ta sig den tiden med sig själv, för att få klarhet i vad som just JAG faktiskt vill i livet!
  Allt gott!
  Cecilia

  • Heja Cecilia! 22 to go! Du är ju det viktigaste som finns! May the force be with you! <3

 2. Er så enig med deg ELISABEth , skulle tro at du hadde brukt meg som eksempel . … Godt du minner oss på hvor utfordringene våre egentlig er.

  • Hahaha… jag hade mig själv som fetexempel! Ta hand om deg!

 3. Så bra skrivet och beskrivet. Tack. 🙂

 4. Fantastiskt skrivet, Elisabeth!

 5. Dina texter är magi! Denna ska jag läsa för in retreat grupp tack ❤️

 6. Yoga OCH Meditation- vilken överlägsen kombination! I början tyckte jag nog inte att det var tråkigt. Däremot var det konstigt och tålamodsprövande att sitta stilla eller sitta med händerna/armarna i en för kroppen ovanlig ställning. Men nu är det fantastiskt att uppleva stressfria stunder. Och superskönt att inte överreagera eller försöka stressa livet ur mig. Tack för din inspirerande guidning in i denna värld!

 7. Meditation är viktigt! Bra skrivet 🙂

 8. Hejsan.
  Tack för detta inlägg. Mycket intressant. Tyvärr fungerar inte din länk ”Medirationer”, när man vill läsa om de olika metoder. Hälsningar Yaya

 9. Det sägs att utav meditationen i naturen så får man visioner.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *