Pages Navigation Menu

Elisabeths blogg

Till kvinnan

Till kvinnan

Träna din stabilitet

 

Lika mycket som att du styr vad du stoppar i munnen, lika mycket styr du över din energi. Läskigt, va? Du måste tänka på vad du äter för att det i sin tur påverkar hur du mår och hur du ser ut, eller hur? Har du aldrig funderat på om det även kan gälla dina mentala och emotionella förmågor? Varför skulle det bara vara avgränsat till den fysiska kroppen?

 

Om du arbetar med din mentala och emotionella stabilitet så kan du i stort sett utsätta dig för vilka miljöer och människor som helst. Men om du inte regelbundet tränar din integritet, din kraft och din stabilitet så är du ett lätt offer för omständigheterna, personerna och situationerna runt omkring dig. Du blir reaktiv, reagerar på det som finns i din närhet istället för att vara aktiv i dina egna beslut och själv välja vad du vill agera på, eller inte.

Utan stabilitet finns inget flow.

 

Vi lever i en värld där vi är helt kroppsfixerade men har mycket låg kroppsmedvetenhet. Få vuxna människor vet var levern, ett av kroppen största organ, sitter. Eller hur lungorna fungerar. Många vet inte ens att hjärtat sitter mitt i bröstkorgen, inte till vänster.

Det vi vet, är hur vi tror att vi vill se ut. På utsidan. Insidan ligger i träda, bortglömd och försakad. När den gör sig påmind och skickar på oss en ångest attack eller ett stråk av melankoli så reagerar vi genast med att hitta medicin för att stänga av, slippa känna.

 

Botox, världens starkaste nervgift, har hos vissa kvinnor blivit viktigare än mental och emotionell trygghet och balans. Det senare kommer inte gratis, liksom kondition eller starka ben. Det behöver uppmärksamhet, det behöver tränas. Du behöver lära känna dig, hela dig. Hur ska det gå till när du ser till att du är upptagen i det oändliga? Är det konstigt att det emotionella systemet kokar över i ångest då och då?

Hur många vilopauser har du på ett dygn?

Hur många timmar sover du? Hur många timmar är du INTE uppkopplad, surfar, tittar på TV, lyssnar på musik, håller dig upptagen med nåt, passar på andra? Har du för huvud taget någon endaste liten stund för dig själv, varje dag? Att bara sitta en stund och känna efter. Vem är du? Hur mår du? Vad vill du? Egentligen?

När vi vilar kommer flow.

 

Att döma är att sträcka ut sig. Att gnälla, jaga och tro att du är beroende av något där ute. Du tror att du behöver pengar, sträck-sträck, barn, en man, nytt hus, snyggare kropp, sträck-sträck. När du söker bekräftelse i det yttre så knackar du hål på ditt fina regnbågsfärgade, skimrande skal.

Allt finns inom dig. Allt! Har du någongång mött en kraftfull kvinna? Hur var hon?

Finns det något vackrare, starkare eller gracilare?

 

Det fantastiska med denna flödande energi är att den är stark och gracil, samtidigt. Som en porlande, glittrande vårbäck. Den tar sig fram – överallt – utan att tveka. Ingenting kan stoppa den och den är underbar att beskåda. Den drar uppmärksamheten och energin till sig.

 

 

 

Inte bara jagandet och beroendet petar hål på vårt vackra skal, och får oss att tappa stabiliteten.

En tragedi är att vi kvinnor är så skickliga på att läsa och tolka omgivningen och dess behov att vi glömmer bort oss själva och våra egna behov. Vi hjälper, tröstar, lyssnar, stöttar och vårdar i oändlighet. Vissa kvinnor gör det oavbrutet – ger av sig själva – dag in och dag ut. Bitterheten, utmattningen alla inre konflikter, sprider sig som löpeldar i det feminina energisystemet när vi uppoffrar oss. Vi offrar oss själva för andra. Då smäller skalet i tusen bitar. När vi inte längre stöttar oss själva, så är kollapsen ett faktum.

 

Övning: Vad kan peta hål på din skyddande sfär? När sträcker du dig ut efter något därute?

 

Övning: Blunda, andas lungt och djupt igenom näsan, hela vägen ner i magen. Vänd blicken in i dig själv. Fråga dig själv:
Kan jag ge kärlek?
Vad får du för svar? Lyssna noga. Fråga sedan;
Kan jag ta emot kärlek? Lyssna djupt inom dig. Vad säger ditt hjärta?
Tänk sedan: ”Jag älskar mig själv och jag kan omfamna mig själv med hela mitt hjärta och jag njuter av det.” Känn in hur sant det sista är? Kan du älska dig själv? Så som du är, precis just nu?

 

Övning: Aktivera kraften genom att göra rotlås med Sat Nam då och då under dagens vardag. Ett bra sätt att hålla igång den feminina flödande energin.

Rotlås: Andas in – andas ut, knip anusmuskeln, dra upp urinvägstrakten och sug in naveln till ryggraden. Håll samtliga sammandragningar, rotlåset, i 5-10 sek och tänk samtidgt mantrat Sat Nam (jag är sann). Andas in och släpp rotlås.

Kan göras hur ofta du vill under dagen, vid skrivbordet, på bussen, när du väntar…etc.
Inga rotlås vid mens eller under graviditeten. Då är det inte skönt att pumpa med magen. Då är det bättre med några djupa andetag.