Pages Navigation Menu

Elisabeths blogg

Yoga

Yoga


I västvärlden har vi tagit till oss de fysiska övningarna i yogan och många gånger glömt resten som är ett helt filosofiskt system där yogaövningarna är en liten del av en större helhet. I media så står ordet yoga gärna i närheten av en mycket slank, akrobatisk ung människa.

 

Yoga handlar inte om att vara vigast och böja sig mest.
Det är akrobatik och i så fall vore alla akrobater fantastiska yogisar men de är de inte. De är akrobater.

 

Din nivå av medvetenhet är din nivå av hur utvecklad du är.

 

Yoga handlar om att bli medveten. När dig ger dig själv uppmärksamhet, tid och närvaro så händer det något. Du betraktar dig själv med nyfikenhet och helt utan dömande och analyserande. Någonstans i det så bildas ett utrymme som ger plats för sådant som du tidigare inte insett, och som du plötsligt blir väldigt medveten om. DET är yoga!

 

Yoga kan inte mätas i vem som gör mest och bäst. Yoga handlar som om att bli medveten och hur kan du mäta medvetenhet? Du behöver inte vara vig, smal, smidig eller stark. Du behöver bara kunna andas och svårare än så behöver det inte vara.

 

Jag har gjort massor av yoga. Jag har varit duktig på att yoga. Jag har yogat morgon, middag och kväll. Jag har gjort tuffa, utmanande och obekväma yogapass och njutit av att ha pressat mig lite till…lite till..

 

De verkliga resultaten, d v s insikterna om mig själv, kom när jag slutade prestera.  Jag började göra mjukare mer inkännande yogaprogram och meditationer som var mer meditativa men också på så sätt mer mentalt utmanande. Jag började göra yogaövnigar som passade mig. År av prestationsinriktad yoga, av män och för män, hade fått mig att tappa bort det uppenbara; jag var inte man.
I mjukheten, enkelheten och inkännandet kom accepterandet, kärleken och förlåtelsen. Det är yoga!

 

Gör yoga och sedan vila. Tillåt kroppen att göra justeringar. Aktivera energin, dina körtlar och ryggraden med yogaövningar, ta sedan en paus. Kroppen är extremt intelligent. Genom yoga genererar vi energi och kroppen vet vad den ska göra med den. Vila och låt det ske.

 

Om du inte får den fysiska rörelse och diciplin som kroppen behöver så kommer den emotionella delen reagera med att kompensera. Humöret sjunker och blir labilt. Män är beroende av att ha en riktning, ett mål. Kvinnor är helt beroenda av att ha alla hormoner i balans. Stress är för en kvinna är TERROR!

 

Många yogaövningar är designade för män, av män, till män och är ofta inte rätt övningar för en kvinna som behöver mer varierande rörelser. Män mår bra av övningar som är explosiva och/eller aerobiska.

 

Dina fysiska aktiviteter behöver ses över om du känner dig:

  • Irriterad, frustrerad, kort stubin etc
  • Utmattad
  • Om du behöver massor av vila för att återhämta dig.

 

Happy Hips. Som kvinna måste du röra höfterna, om inte höfterna rör sig mår du dåligt.  Promenera och sväng på höfterna när du går. Happy Hips är superviktigt för kvinnan. Vi måste må bra i våra höfter, det är där som flow bor! Gå, dansa, gör olika övningar!  Hitta vad du behöver göra för att dina höfter ska må bra och se vad som sker med dig när dina höfter trivs!

 

SOS-kit – när du inte har tid med ett helt yogaprogram

  • Höftlyft
  • Nadi Kriya
  • Triangeln 3-5 min på fingertopparna.
  • Nackkrullning, ögonyoga, nackrullning
  • Aktiv kobra

 

Övning: Känn din andning och räkna dina andetag under en minut. Gå en stund med böjda knän, gå med naveln. Mät andningen igen. Någon skillnad? Varför? 

 

Övning: Gå runt i rummet en stund med öppna ögon. Blunda och gå runt i rummet. Någon skillnad?
Det är samma skillnad som att yoga med öppna respektive slutna ögon. Skillnaden är medvetandet. Du lyssnar mycket nogrannare och blir mycket mer uppmärksam när du blundar. Skillnaden är nivån i medvetande. 

 

Övning: Tacksamhet höjer medvetandenivån. Sammanfatta dagen på kvällen. Ge dig själv ditt erkännande och känn att du under den här dagen har gjort det bästa du kunde. Gå inte till sängs och planera nästa dag!