Pages Navigation Menu

Elisabeths blogg

Meditationer

Meditation

 

För att förstå meditation så behöver du förstå hur sinnet fungerar. Det mänskliga sinnet har tre grundläggande delar; det dualistiska sinnet, det neutrala sinnet och det undermedvetna.

 

Det dualistiska sinnet är viktigt för att kunna fatta beslut, analysera och jämföra information. Kallas gärna det rationella sinnet.

 

Det neutrala sinnet har förmågan att gå djupare än intellektet, att inte döma och istället ta saker och ting som de kommer. Kallas gärna det meditativa sinnet.

 

Det undermedvetna är utanför vår kännedom och kontroll men finns alltid i bakgrunden och påverkar hur vi tänker och känner.

 

Ett dualistiskt sinne utan stöd av neutralitet, pendlar mellan positiva och negativa tankar vilket skapar inre konflikter och förvirring. Du blir offer för dina tankar och kan inte sluta tänka eller kontrollera vad du tänker.

 

Oftast verkar vi bara från det rationella, dualistiska sinnet och har tusen tankar i sekunden. När vi får kontakt med det neutrala sinnet så kan vi frigöra oss från undermedvetna programmeringar, från att älta tankar, överanalysera och dela upp världen i bra och dåligt.

 

Det neutrala sinnet skapar lugn, tålamod och en känsla av inre frid där vi har tid och möjlighet att lyssna – på riktigt.

 

Tycker du att meditation är tråkigt och svårt ?

När vi bara är i huvudet, i det rationella sinnet, så är det tråkigt, långsamt och vanvettigt svårt att sitta still och göra ingenting. Sinnet babblar på och vi vill aktivera oss, rusa runt, kasta oss vidare fram i livet. Vad som helst utom att sitta passiv och dessutom lyssna på nåt som vi inte vill höra. Som vi sprungit länge för att fly ifrån.

 

Hur lär du dig att meditera?

Håll ut! Träna, träna och träna. Det rationella sinnet kan gå bärsärkagång när vi sätter oss i stillhet så håll ut. Låt tankarna flöda men ta ett steg åt sidan så att du inte åker med i störtfloden. Att träna sinnet är som att träna konditionen. Du kanske kan hålla fokus några sekunder i början för att bygga upp till minuter. Plötsligt en dag är det lugnt hela tiden!

Meditation tar oss till det neutrala sinnet, in i kroppen, in till vår visdom. Meditationer under 11 minuter utmanar inte sinnet men kan vara skönt för parasympatiska systemet. För att träna din mentala kapacitet och förmåga så bör meditationerna vara minst 11 minuter, gärna 30 minuter eller mer.

Att meditera betyder inte att det blir stilla och tyst. Att meditera är en stund när vi kan känna efter på allt som finns och även känna på alla tankar. Hur de känns och hur de påverkar utan att låta dem kladda fast. Bara känna utan att analysera eller döma. Det är när vi stannar upp, känner efter och lyssnar som den djupare frigörelsen kan ske. I det flödet finns det som ofta kallas healing.

 

Att göra yoga utan meditation är som att bara äta kokt potatis till middag. Du blir mätt och belåten men får ingen större upplevelse.

 

 

Meditera.

Lyssna.

Lär känna dig själv och din egen oändlighet.